Hírek

Napelemből látja el gyárának teljes áramigényét a Cerbona

VG 

A hazai élelmiszeriparban egyedülálló módon saját napelemparkot épített Újhartyánban a Cerbona.

A hazai élelmiszeriparban egyedülálló módon saját napelemparkot épített Újhartyánban a Cerbona, amely mostanra 9680 napelemével bőségesen megtermelte a székesfehérvári üzemének teljes éves áramfelhasználását.

A cég további fenntarthatósági programokon dolgozik, amelyekkel termékei csomagolóanyagainak újrahasznosíthatóságát akarja 90 százalékosra emelni.

A Cerbona Élelmiszergyártó Kft. azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egész működésében, termékei gyártásban minél jobban érvényre juttassa a klímavédelmi és fenntarthatósági szempontokat.

Tőzsdére is termelhet a háztáji napelem

VG 

Az aggregátor viszonylag új fogalom a hazai villamosenergia-kereskedelemben, az érintett cégek most kezdik meg tevékenységüket, amelynek köszönhetően az egyelőre csak végfelhasználó háztartási áramfogyasztók is aktív szereplőivé válhatnak a piacnak.

Meglepően nagyot esett a napenergia ára Magyarországon

PORTFOLIO Gazdaság 

Magyarország csatlakozott azon országok klubjához, amelyekben a következőkben épülő nagyobb naperőművek már a piaci referenciaárnál olcsóbban termelhetik a villamos energiát. A magyar megújuló energia aukciós (Metár) rendszer így két lépésben elérte a mértékadó német, illetve közép-európai árszintet, azonban nálunk jóval gyorsabb volt a tanulási folyamat: míg a kötelező átvételi rendszer még 100 eurós árat garantált minden, naperőműben megtermelt áram megawattórájáért, addig az 1. Metár-tender ezt 70, a 2. kiírás pedig 50 euróra szorította le.

 (De, akkor mi a megoldás?), Mert van.

Lejtőre kerülhetnek az energiaköltségek a napelemek használatával

VG 

A kutatás rámutatott, hogy a napelemmel már rendelkezők zöme (61 százalék) önerőből finanszírozta a telepítést, és mindössze 21 százalékuk vett igénybe hitelt, 15 százalékuk pedig támogatást.

Ezek az arányok a jövőben jelentősen átrendeződni látszanak: a tervezők elsöprő többsége (58 százalék) ugyanis támogatás vagy kedvező hitel igénybevételét fontolgatja a beruházáshoz. Közülük sokuknak kedvezhet a napelemek telepítésére is igénybe vehető, 50 százalékos, vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás. Az önerőből finanszírozott telepítést mindössze a válaszadók kevesebb mint 20 százaléka választaná.

A NAP ÉS A SZÉLENERGIA FORRADALMA ELLENÉRE ÖRÖKKÉ TARTHAT AZ ENERGIAÁTMENET

PORTFOLIO Gazdaság 

... A világ éves szén-dioxid-kibocsátásának már 2030-ig több mint 10 milliárd tonnával kellene csökkennie a Párizsi Klímaegyezményben foglalt legfeljebb 2 fokos cél, illetve a karbonsemleges világgazdaság 21. század második felére történő eléréséhez (SDS, sustainable development scenario). (A globális CO2-kibocsátás 2020-ban 31,5 milliárd tonna volt az IEA szerint). Az utóbbi időszakban 2050-re nettó nulla emissziós célt kitűző országok kibocsátása már ezt megelőzően meredeken csökkent, így az új vállalások nem jelentenek érdemi előrelépést a cél szempontjából. Jóval nagyobb jelentőséggel bír viszont Kína tavaly őszi bejelentése, miszerint 2060-ra az ország nettó nulla kibocsátású társadalommá válik. ...

HATALMAS ÁTALAKULÁS ELŐTT A HAZAI ENERGETIKA

Infostart

Rendszerszintű átalakítások szükségesek, mivel nagyon változó az energiapiac, és mert a kormány célja áttérni a zöldgazdaságra, a körforgásos gazdaságra - hangoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium január 15-én kinevezett körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek.

A pénteki lapszámban megjelent interjúban Steiner Attila azt mondta, hogy konkrét eredményekre kell átfordítani az eddigi munkát.

A 750 milliárd eurós (262 ezer milliárd forint) helyreállítási csomag lehívása viszont teljesen más struktúra szerint zajlik majd. 

A GAZDASÁG ZÖLDÍTÉSE A HELYES IRÁNY

A technológia segíti az országot, hogy a változó világot a saját képünkre formáljuk, de nem csak mi vagyunk hatással a környezetünkre, hanem a környezetünk is ránk, ahogy ezt a járvány is megmutatta – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca az Innováció – gondolkodj és cselekedj zölden című konferenciáján. Hozzátette, ezért fontosak a klímavédelmi törekvések meghatározása globálisan és országos szinten is. A magyar kormány klíma- és természetvédelmi akciótervének fontos eleme a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása, az energetikai rendszer környezetbaráttá alakítása, a vizek védelme és a közlekedés zöldítése.

– Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca az Innováció – gondolkodj és cselekedj zölden című konferenciáján. 

... a cél, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon a kontinens úgy, hogy közben a növekszik a gazdaság, és az életminőség.


ÁTALAKULÁS ELŐTT AZ ENERGETIKAI SZEKTOR

Grafikon 433231

2021. 02. 26. 13:00  Tuli Péter, a Budapest Alapkezelő szenior ügyfélportfólió-menedzsere  Pénzügy | Stratégia

Még a koronavírus okozta pánik és az azt követő válság sem tudta elodázni az előző évek befektetési sikertémáját: a megújuló energiát. Akik a zöldenergia-szektorra tettek, ilyen jellegű részvényekbe és tematikus alapokba fektették a pénzüket, kiemelkedő hozamot tudtak elérni az elmúlt években.


... a megújulók aránya a mostani 13-ról 75 százalékra emelkedik, míg az olaj- és a fosszilisenergia-termelést 50-ről 5 százalék alá kell csökkenteni.

ÉRDEMES MEGLOVAGOLNI A ZÖLDHULLÁMOT

grafikon 1

2020. 11. 29. 17:57 ↻ 2020. 11. 30. 18:12 Fókuszban | Pénzügy

Egyre nagyobb divattá válnak a globális tőkepiacokon az úgynevezett etikus befektetések, ezekkel az eszközökkel a környezetvédelem mellett érdemi hozamot is el lehet érni.
Nagyon le van maradva Magyarország a zöldenergia felhasználásában

Grafikon megujulok-total-347525
Portfolio, Üzlet  

Az Eurostat frissen megjelent elemzésében Magyarország a hátsó negyedben kullog az EU tagállamok között, amennyiben a megújuló energiák részarányát vizsgáljuk a teljes energiafelhasználáson belül. A norvégok és a svédek 50 százalékot meghaladó aránnyal büszkélkedhetnek, az EU átlag 18 százalék, míg a magyar érték 12,5 százalék.

Web 17
nnnnnnnnnnnnnnn
images
nnnnnnnnnnnnnnn
solar-business-400x267
nnnnnnnnnnnnnnn
129624363-stock-market-investment

coins-currency-investment-insurance
data-money

Üzleti kilátások

Jövőbe mutató hírek / Hírek